exploratorium
U bent hier: NL » Wetenschappelijk » Exploratorium 

Exploratorium

Doorzoek onze collectie. Herbeleef voorbije tentoonstellingen. Bekijk thema-mappen over het verre verleden. Kom meer te weten over recent onderzoek. Raadpleeg onze publicaties. Dat alles kan dankzij ons Exploratorium.

Zoek voorwerpen uit onze collectie, via een handige zoekfunctie. Behalve basisgegevens – datering, materiaalsoort, vindplaats en productieplaats (mét kaartjes) – vind je over elk voorwerp een helder tekstje. Op de aantrekkelijke hoge resolutiefoto’s kan je inzoomen. Er zijn ook handige links naar het geheel waar een voorwerp toe behoort. Of omgekeerd: naar voorwerpen uit een ensemble. En we linken ook naar tentoonstellingen, thema-mappen, onderzoeken en publicaties.

Onze topstukken, dat zijn de mooiste of meest typerende objecten uit elke historische periode. Ook die vind je op de startpagina van Exploratorium. Je kan ze onmiddellijk bekijken en er meer over lezen door erop te klikken.

Herbeleef voorbije tentoonstellingen, zoals ‘Timeless Beauty’, de ‘Gladiatoren’ of de ‘Vikingen’. Naast een beknopte tekst over elke tentoonstelling vind je hier de affiche, de folder, de tv-spot en sfeerbeelden. Soms zijn er nog andere filmpjes of links naar voorwerpen uit onze collectie die op de tentoonstelling te zien waren.

Voor leerlingen en leerkrachten, en voor iedereen die meer wil weten over een thema, zijn er thema-mappen, zoals ‘Vuursteenbewerking bij de neanderthalers’, ‘De eerste landbouwers’ en ‘Vrouwelijke schoonheidsidealen bij de Romeinen’. Hier wordt het thema helder uitgelegd en vind je ook tekeningen, filmpjes en links naar voorwerpen in verband met het thema.

Onze wetenschappers geven graag meer uitleg bij recent wetenschappelijk onderzoek over voorwerpen uit onze collectie. In begrijpelijke taal vertellen ze over hun nieuwste ontdekkingen en hoe ze daartoe zijn gekomen. Je vindt ook links naar de onderzochte voorwerpen.

Publicaties van het museum die vaak al een tijd niet meer te verkrijgen zijn, kan je nu makkelijk digitaal raadplegen.

Om naar Exploratorium te gaan, klik hier.