Keltische goudschat uit permanente tentoonstelling
U bent hier: NL » Wetenschappelijk » Collectie 

Veelzijdige collectie

De collectie van het Gallo-Romeins Museum telt naar schatting 170.000 objecten: van de kleinste potscherven tot omvangrijke muurfragmenten. In de permanente tentoonstelling zie je er 2300. Wij selecteerden voor jou die objecten die het veelzijdige verhaal van onze permanente tentoonstelling het best illustreren.

Je ontdekt vuurstenen werktuigen van de neanderthalers en de eerste homo sapiens: tastbare getuigen van hun cultuur. Je bekijkt breekbare, aardewerken potten die onlosmakelijk verbonden zijn met een standvastig boerenbestaan – een levenswijze die vanaf 5300 voor Christus in deze regio ingang vond. Bronzen zwaarden en urnen en ook gouden munten zijn dan weer illustratief voor de maatschappelijke gelaagdheid die ontstond in de ijzertijd. Onze kerncollectie ten slotte toont je dat er zich in deze regio een unieke regionaal-Romeinse cultuur ontwikkelde vanaf het begin van onze jaartelling. Ze bevat massieve architectuurfragmenten, verfijnde juwelen en een grote diversiteit aan godenbeeldjes en vaatwerk.
Vuistbijl (groot)


Versierd aardewerken potje (groot)


Gouden munt van de Nerviërs (groot)


Zegelring met beeltenis van keizer Commodus (groot)

 

Exploratorium

Je kan onze collectie doorzoeken en themamappen raadplegen via de website van Exploratorium. Meer informatie over Exploratorium vind je hier.

Lukas - Art in Flanders

In opdracht van musea of erfgoedorganisaties verzorgt Lukas het digitale beeldbeheer van (top)werken uit het Vlaamse kunsterfgoed. De onlinebeeldenbank bevat beelden van topstukken uit de collecties van de Vlaamse musea, erfgoedinstellingen en kerkfabrieken. Met het oog op de professionele afnemer zijn de hogeresolutiebeelden voor de meest veeleisende toepassingen bruikbaar. Via een interactieve module kunnen de gebruiksrechten op de beelden eenduidig opgevraagd en besteld worden. Leerlingen, studenten en lesgevers kunnen alle beelden uit de beeldbank gratis downloaden. Deze gratis downloads mogen gebruikt worden voor klaswerk, een thesis, of lesmateriaal.

Je kan hoge resolutie foto's van onze topstukken online bestellen via lukasweb of contact opnemen met Lukas Art via e-mail.

Erfgoedplus.be

Erfgoedplus.be is een erfgoeddatabank voor Limburg en Vlaams-Brabant. Het is een handig instrument voor toeristische diensten, gidsen, leerkrachten, professoren, scholieren, studenten… De databank bevat ook meer dan 10 000 voorwerpen uit de collectie van het Gallo-Romeins Museum.