Collectiestukken uit permanente tentoonstelling
U bent hier: NL » Wetenschappelijk » Thesaurus 

Thesaurus

Wat?

Een thesaurus is een woordenlijst. Die lijst wordt opgesteld om ervoor te zorgen dat we met zo veel mogelijk mensen voor hetzelfde object dezelfde naam gebruiken. Als er voor hun collecties een thesaurus bestaat, gebruiken musea hem wanneer ze hun voorwerpen in een databank registreren.

Voor de registratie van zijn archeologische objecten ontwikkelde het Gallo-Romeins Museum een thesaurus. Dat was nodig, want internationaal bestaan er tot nu toe geen thesauri voor archeologie die als standaard gelden. Zoals bij alle thesauri is ook deze opgesteld volgens bepaalde regels.

Weetje: thesaurus is Latijn voor ‘schat’ of ‘schatkamer’, maar ook voor ‘voorraadkamer’ en ‘vindplaats’. En het meervoud is dus thesauri.

Waarom?

Het gebruik van zulke gecontroleerde lijsten met trefwoorden biedt alleen maar voordelen. Een thesaurus zorgt ervoor dat de invoer van gegevens in databanken volgens een standaard gebeurt. Hierdoor wordt de collectie voor iedereen toegankelijker en kun je ook makkelijker gegevens over collecties uitwisselen tussen databanken.

voorbeeld van naamgeving in de thesaurus

Een dynamisch instrument

Onderzoek evolueert. Een thesaurus dus ook. Om de laatste nieuwe onderzoekdtrends in de thesaurus te verwerken, wordt er voortdurend aan gewerkt.

De thesaurus van het Gallo-Romeins Museum telt acht grote onderdelen: Context, Materialen, Objectnamen, Periodes, Productieplaatsen, Technieken, Typologie en Collectienaam.

Meer info

Meer informatie vind je via de pdf die je hier rechts, onder EXTRA, kan downloaden.

Zou je graag zelf over onze thesaurus beschikken? De onderdelen zijn meteen beschikbaar als Excel-tabel.

Heb je nog vragen? Neem contact met ons op!

Info

Else Hartoch
+32 12 67 03 61
else.hartoch@stadtongeren.be