U bent hier: NL » Collectie en onderzoek » Collectie online 

COLLECTIE ONLINE

De collectie van het Gallo-Romeins Museum telt tienduizenden stuks. We tonen ze in toenemende mate ook online, via verschillende websites en platformen. Aan jou de keuze!

Exploratorium

In Exploratorium vind je onze belangrijkste en interessantste voorwerpen. Bij elk voorwerp leggen we helder uit wat het is. Ook verneem je hoe, waarvoor, wanneer en door wie het gebruikt werd. Handige kaartjes tonen waar het stuk gemaakt is en werd teruggevonden. Op de foto’s kan je inzoomen. Zo wordt het kleinste detail zichtbaar. Exploratorium is bedoeld voor iedereen met ook maar een beetje interesse in het verre verleden.

Art in Flanders

Op Art in Flanders vind je kwaliteitsvolle afbeeldingen van topstukken uit de collecties van Vlaamse musea en erfgoedinstellingen. Ook onze collectie is er vertegenwoordigd. Kunstliefhebbers kunnen alle foto’s uit de beeldbank gratis downloaden voor niet-commercieel gebruik. De beelden mogen ook vrij gebruikt worden voor klaswerk, een thesis of lesmateriaal. Professionele gebruikers kunnen hoge resolutiebeelden bestellen. 

Erfgoedplus.be

Erfgoedplus bevat objecten uit erfgoedcollecties die bewaard worden in Limburg of Vlaams-Brabant. Je vindt er ook bijna 10 000 voorwerpen uit de collectie van het Gallo-Romeins Museum. Uiteraard zijn dat niet allemaal topstukken. Ook talloze voorwerpen uit onze depots zijn opgenomen in deze databank. De aangereikte gegevens werden niet hertaald voor het grote publiek: ze zijn zuiver wetenschappelijk.

Europeana Collections

De portaalsite Europeana Collections biedt toegang tot de verzamelingen van duizenden Europese musea, bibliotheken en archieven. Erfgoeddatabank ‘Erfgoedplus.be’ is een van de bronnen van Europeana Collections. Je vindt er ruim 4000 voorwerpen uit de collectie van het Gallo-Romeins Museum.

Wikimedia

Wikimedia bestaat uit verschillende onderling verbonden websites die gericht zijn op de wereldwijde verspreiding van vrije kennis. De bekendste is Wikipedia, maar ook Wikimedia Commons en Wikidata maken er deel van uit.

Het Gallo-Romeins Museum biedt foto’s aan van zijn belangrijkste en interessantste voorwerpen op Wikimedia Commons, een immense verzameling van mediabestanden. De beelden mogen zonder restricties gebruikt worden. De bijbehorende objectgegevens staan in de databank Wikidata. De online gemeenschap kan deze gegevens naar wens aanvullen of vertalen.

EXTRA