03-03-2020

Archeoloog At Work in het Gallo-Romeins Museum

Het Gallo-Romeins Museum lanceert een nieuw programma voor leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs. De inschrijvingen lopen vlot binnen: het museum verwacht de komende maanden meer dan 1500 jongeren. ‘Archeoloog@work’ koppelt de theorie aan de praktijk: als archeologen in spe onderzoeken de jongeren vondsten uit een woning van Romeins Tongeren. De workshop zet de deelnemers ook aan om kritisch na te denken over wat we wel en niet weten over het verre verleden.

Het programma start met een rondleiding in de Gallo-Romeinse afdeling. Een professionele gids bespreekt samen met de leerlingen welke weg de objecten afleggen voordat ze gepresenteerd worden in het museum. Waarom opgraven? Wat vinden archeologen zoal? Welke objecten moeten we bewaren, hoe en waarom? Ook ontdekken de jongeren aan de hand van de collectie hoe mensen in onze regio leefden in de Romeinse tijd.

Het tweede deel van het programma is een workshop. In een introductiefilmpje roept een archeoloog de hulp in van de jongeren om een onderzoeksproject tot een goed einde te brengen.
De leerlingen werken in team. Elke groep gaat aan de slag met een pakket vondstmateriaal: gebruiksvoorwerpen en bouwmateriaal uit een Romeinse stadwoning. Het doel? Doordringen tot de leefwereld van de bewoners van weleer.
De onderzoeksteams passen verschillende archeologische technieken toe: sorteren, meten en schaalrekenen, determineren en registreren.

De workshop eindigt met een gezamenlijke bespreking. De leerlingen leren met en van elkaar. Hoe oud is de woning? Wie leefde er? Welke activiteiten vonden er plaats in de verschillende ruimtes? Wat weten ze zeker, wat is twijfelachtig en wat weten ze helemaal niet? Waar eindigt wetenschap en begint fantasie? De begeleider spoort de leerlingen aan om kritisch om te gaan met hun resultaten.

Waarnemend burgemeester en schepen van Cultuur An Christiaens: ‘
Het Gallo-Romeins Museum is een vaste waarde voor schoolgroepen. In 2019 brachten meer dan 30 000 leerlingen een bezoek. Succesfactoren zijn het gevarieerde programma-aanbod, onze gepassioneerde gidsen en de keuze voor zelfontdekkend leren. In ‘Archeoloog@work’ dagen we de jongeren uit met denk- en doe-opdrachten waarin ze de voorwerpen moeten onderzoeken.’

Praktisch:

Archeoloog@work is bedoeld voor leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs.

Het programma duurt 2 uur (1 uur rondleiding en 1 uur workshop).

Max.15 leerlingen per groep (4 groepen kunnen tegelijk starten).

De deelnameprijs bedraagt €70 per groep (gids en materiaal) + €1 per leerling (toegang). Leerkrachten gratis.

Patrick Mathei
medewerker communicatie