Uitreiking van  European Museum of the Year Award 2011
U bent hier: NL » Over het museum » Museum of the Year Award
Logo European museum of the year award

Prestigieuze Europese prijs

De prijs.

De European Museum of the Year Award is de belangrijkste erkenning voor musea in Europa. De prijs wordt al sinds 1977 uitgereikt door 'The European Museum Forum', een organisatie van de Raad van Europa.

Deelname.

Alleen musea die bezoekers uitzonderlijke kwaliteit bieden en innovatief zijn, mogen meedingen. In aanmerking komen musea die recent gerenoveerd of gemoderniseerd werden.

Enkele winnaars.

Museum of Art and History, Saint-Denis, Frankrijk (1982), National Museum of Denmark, Kopenhagen, Denemarken (1994), Guggenheim Museum Bilbao, Spanje (2000), Victoria and Albert Museum: British Galleries, Londen, Verenigd Koninkrijk (2003), The National Heritage Museum, Arnhem, Nederland (2005), Riverside Museum: Scotland's Museum of Transport and Travel, Glasgow, Schotland (2013).

Het traject.

Aan de uitreiking gaat een heel traject vooraf. In 2010 stelde het Gallo-Romeins Museum zich kandidaat. In het najaar van 2010 bezocht een aantal juryleden de permanente expositie. Ze observeerden de bezoekers en spraken met de directie. In november 2010 nomineerde de jury 34 musea uit 15 Europese landen voor de hoofdprijs.

De uitreiking.

Op 21 mei 2012 maakte de jury bekend dat de prijs van 2011 naar het Gallo-Romeins Museum ging. Dat gebeurde in het Duitse Bremerhaven. De jury roemde het museum voor de bijzonder fijne manier waarop het de wereld van het verre verleden boeiend maakt voor verschillende soorten bezoekers – zonder ooit belerend te zijn.

Enkele conclusies uit het juryrapport.

"The museum does not shy away from the task of dealing with the uncertainty, and the presentations guide the audience through the issues but do not assert firm conclusions. The exhibitions are authoritative but not authoritarian. They provoke thought and provide the visitor with the information needed to take a view." En ook: "The museum is socially engaged not just with issues of heritage but also with its role in the local economy and in its commitment to education for which it has provided excellent facilities and for which it works with a large number of teachers who are employed by the museum. The integration with the town of Tongeren is strong – the museum is a meeting place available to all citizens' groups."