publiek luistert naar spreker tijdens lezing van ‘Spraakwater’
U bent hier: NL » Activiteiten » Lezingen » Spraakwater 

Info

Locatie: 
Auditorium van het Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, Tongeren

Aanvang: 
Stipt om 20 uur

Prijs: 
€ 5 p.p.;
Leden van NKV en KLGOG: gratis

Betalen: 
Aan het onthaal, voor de start van de lezing

Inschrijven: 
Niet nodig tenzij anders aangegeven

Contact: 
Huberte Renaers:
+ 32 12 67 03 40  

Oreane Vandenreyt:
+ 32 12 67 03 41

Spraakwater

Boeiende lezingen

De jaarlijkse lezingenreeks is ondertussen een vaste waarde in het programma van het Gallo-Romeins Museum. Zoals elk jaar bieden we je een boeiende mix van thema’s uit de internationale archeologie en klassieke geschiedenis. Nationale en internationale sprekers brengen heldere uiteenzettingen met ruimte voor debat en weten je te bekoren met interessante onderwerpen. 

Download het volledige programma van 'Spraakwater' met een beschrijving van de lezingen onder EXTRA.

Voor deze lezingsreeks werken we samen met het Nederlands Klassiek Verbond (NKV), Davidsfonds Academie, het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap Tongeren (KLGOG) Markant en Vormingplus Limburg.

Agenda

Ontstaan, verspreiding en impact van de huiskat, een van onze oudste gezelschapsdieren.

21-12-2017

prof. Wim van Neer (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen Brussel)

Een groot deel van onze huiskatten stamt af van gedomesticeerde katten die rond 500 v. Chr. in Egypte leefden. Tot die conclusie kwam een internationaal team wetenschappers met daarbij ook Wim Van Neer, na uitvoerig DNA-onderzoek.

Alle gedomesticeerde katten zijn afstammelingen van Felis silvestris lybica, een van de vijf ondersoorten van de wilde kat die voorkomt in het Nabije Oosten en Noord-Afrika. Deze wilde kat werd ongeveer 10.000 jaar geleden door landbouwers in Zuidwest-Azië getemd en stak 6.000 jaar geleden de Bosporus over, naar Europa. De tweede golf, vanuit Egypte, bleek echter belangrijker. De genetische variant die huiskatten uit Egypte typeert, komt in onze contreien vaker voor dan de variant uit Zuidwest-Azië. De verspreiding vanuit Egypte begon ongeveer 2.500 jaar geleden, via belangrijke handelsroutes. De dieren kwamen Europa binnen via het Middellandse Zeegebied.

De onderzoekers achterhaalden verder ook dat ‘mooie’ katten een vrij modern fenomeen zijn. Zij gingen na wanneer het gen voor de gevlekte kat opdook en zich verspreidde. Daaruit blijkt dat de mens er pas vanaf de middeleeuwen in slaagde te experimenteren met het uiterlijk van katten. Dat is laat in vergelijking met andere gedomesticeerde dieren. Dat het bij de kat zolang duurde, heeft wellicht met zijn karakter te maken. Een kat laat zich niet zomaar opsluiten om te selecteren en te fokken.

Spiegelzee. De geschiedenis van de aarde en haar bewoners aan de hand van de fluctuaties van het zeeoppervlak.

18-01-2018

prof. emeritus Salomon Kroonenberg (TU Delft)

Wie zich zorgen maakt over een stijgende zeespiegel, vergeet volgens de Nederlandse geoloog Salomon Kroonenberg dat de mensheid zoiets al heeft meegemaakt. Zowat 120.000 jaar geleden stond de zeespiegel zes meter hoger dan nu. In het koudste deel van de laatste ijstijd, 20.000 jaar geleden, stond hij dan weer 120 meter lager en lag de Noordzee droog. De stijging die daar door het afsmelten van de ijskappen weer op volgde, ging soms wel twintig keer zo snel als nu.

Onze voorouders hebben onvoorstelbare zeespiegelveranderingen meegemaakt, die grote gevolgen hadden voor hun leefmilieu. Prof. Kroonenberg vertelt op toegankelijke wijze wat de oorzaken daarvan zijn.

Nefertiti op de troon. Nieuwe inzichten in het leven van een Egyptische koningin.

15-02-2018

Athena Van der Perre (KU Leuven)

Nefertiti is een van de meest tot de verbeelding sprekende personages uit de geschiedenis van het oude Egypte. Echtgenote van de zogenaamde ketterkoning Echnaton, (stief)moeder van Toetanchamon, mooiste vrouw van Egypte,… Nefertiti is niet onder een noemer te vatten. Door de tumultueuze periode waarin ze leefde, weten we bovendien maar weinig over het leven (en de dood) van deze intrigerende vrouw. Zo ontstonden tal van verzinsels en speculaties die gaandeweg ‘feiten’ werden. Fake feiten.

Recent wetenschappelijk onderzoek, waarin egyptologe Athena Van der Perre een belangrijke rol speelde, bracht een aantal nieuwe en verrassende feiten aan het licht. Zo blijkt dat Nefertiti niet langer als een - weliswaar mooi - leeghoofdje kan beschouwd worden, maar dat ze zelf de touwtjes in handen had. Ze zou uiteindelijk zelfs de troon bestijgen na het overlijden van haar echtgenoot. Dat beeld staat in schril contrast met de gangbare opinie die meent dat Echnaton na zijn dood gedurende een zeer korte periode werd opgevolgd door een zekere Semenkhkare, die op zijn beurt werd opgevolgd door de kind-koning Toetanchamon. In dat verhaal speelde Nefertiti slechts een bescheiden bijrolletje.

Athena Van der Perre gaat tijdens deze lezing in op de recentste ontwikkelingen in het onderzoek naar de zogenaamde Amarna-dynastie en beantwoordt zoveel mogelijk vragen over de mooie koningin Nefertiti.

EXTRA

Download het programma met een beschrijving van de lezingen van 'Spraakwater':

 

Een uitnodiging ontvangen voor alle toekomstige lezingen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Inschrijven